Агроиновации: Ladybird. Роботът, който използва слънцето за работа на полето

Роботът е проектиран да събира данни за фермата и да подпомага отглеждането на зеленчукови култури. Благодарение на все по-динамичното развитие на технологиите в селското стопанство, все по-често ще се случва да виждаме причудливи устройства по полетата. Едно такова странно изобретение на учени от университета в Сидни, Австралия е роботът Ladybird (от англ. ез. калинка - б.а.).
 
Роботът Ladybird е наречен е така, защото прилича на механична калинка, покрита с арка от слънчеви панели. Той е проектиран да събира данни за фермата и да подпомага отглеждането на зеленчукови култури. Захранван със слънчева енергия, роботът калинка може да разпознава вредни насекоми, да премахва плевели, а когато разпознае вече готовата реколта - да я прибира. Устройството е снабдено с голям набор от сензори за откриване на вредителите - растения или животни. Калинката има роботизирана ръка за отстраняване на плевелите, както и възможност за напръскване на вредните за растенията насекоми.
Изследователите, които са произвели този робот по проект на обща стойност 1 млн. долара са помислили за нуждите на фермерите за години напред, когато ефектите от изменението на климата ще бъдат видими, а прогнозите за повишаване на температурите и намаляването на валежите ще се сбъднат. Тогава фермерите ще имат все по-голяма нужда да разполагат с помощници като роботът калинка, който ще помага, за да бъдат изтръгнати максимално количество плевели за минимум време и на все по-голяма площ от продуктивната земеделска земя.
 
Проучвания, направени в Австралия, показват, че континентът е изправен пред все по-регулярно засушаване и много високи температурни амплитуди. Автоматизацията на земеделските дейности ще играе решаваща роля за намаляване на унищожаването на реколтата и увеличаване на производителността на селското стопанство в бъдеще. Роботи като този ще бъдат от все по-голяма помощ за фермерите да изпълняват голяма част от ръчния труд на полето и да повишават ефективността и съответно добивите.
 
Роботът Ladybird е издържал вече няколко теста във ферми, в които се отглеждат спанак, лук и цвекло в Австралия. Роботът е успял напълно самостоятелно да се придвижва от ред на ред и да събира данните от сензорите, сред които са различни лазери, камери и други технологични елементи. По време на тестовете е доказано, че Ladybird е готов да поеме широк спектър от важни земеделски задачи, от изскубване на плевелите до наблюдение на здравето на растенията, както и за събиране на продукцията. 
 
Сред предимствата на робота калинка е, че също така може да работи и през нощта и да проучва, открива и да се бори с вредители, които се появяват както през деня, така и през нощта, например различни видове охлюви и червеи. Така напред във времето, интелигентната машина ще се превърне постепенно в безценен помощник в ежедневната работа на фермерите. 
След допълнителните разработки, които предстои да бъдат направени, за увеличаване на видовете плодове и зеленчуци, за които Ladybird може да полага грижи и след въвеждането му в масовото производство, този робот вече ще бъде достъпен за фермерите от цял сват. И ето, че съвсем скоро вероятно ще може да забележите роботизирани калинки, които бръмчат над обработваемите земи, за да помогнат за изхранването на девет милиарда души, които скоро ще населяват планетата.

Източник: Фермер.БГ