Венцислав Върбанов: Недостигът на работна ръка в земеделието е поголовен

„Недостигът на работна ръка е поголовен. На места работят само пенсионери, а няма с кого да ги заменим. В момента няма кой да управлява новите машини и технологии“, заяви Венцислав Върбанов по време на пресконференция, която е част от Седмата национална среща на земеделските производители в България.

„Имаме стопанства, които са много по-напредничави от голяма част от европейските и тези в САЩ. Надяваме се, че ще има раздвижване при въпроса за аграрните училища, които да бъдат преместени от МОН към МЗХГ. Сега всеки стопанин си решава сам проблемите, което никак не е рентабилно“, обясни председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

„Проблемът е, че няма млади. Обезлюдяването е много страшно. Това се отнася за цялата страна. Ние като член на КРИБ сме повдигали този въпрос не веднъж, защото проблемите се задълбочават“, каза още председателят на АЗПБ

На въпрос дали има достатъчно агрономи, т.е. висши кадри, Върбанов уточни: „Сега почти във всеки университет има такива факултети, но повечето кадри от там не идват на полето. Те започват работа в международни компании. А трябва да се има предвид, че заплащането в България не е толкова по-ниско, спрямо европейското в този сектор. Решението може да се намери с мерки, които са на общодържавно ниво.“

АЗПБ организира за седма поредна година най-големия аграрен форум в страната. „Националните приоритети в земеделието“ е мотото на събитието, което ще се проведе днес и утре в курортен комплекс Златни пясъци. На него представители на държавната администрация, бизнесът и неправителствени организации, както и гости от Европейската комисия дискутират най-актуалното от земеделския живот у нас и в Европа.


Източник: Агрозона