Най-голямата градска ферма в света ще бъде открита в Париж

Топъл следобед е, пред нас редици от ягодови растения се поклащат от вятъра, докато ароматът на билки се носи във въздуха. Не се намираме на село, а на последния етаж на 6 етажна сграда в столицата на Франция. Добре дошли в бъдещето на земеделието в Париж - където цяла група насаждения ще изникнат на покрива, когато най-голямата в света градска ферма започне да функционира през пролетта на 2020 г.

В момента е в строеж, пише вестник „Guardian“. Фермата ще се простира върху 14 000 кв.м. Планът е във фермата да бъдат отглеждани над 30 вида различни растения. Продукцията на фермата ще е изцяло биологична.

„Целта е фермата да се превърне в световно признат модел за устойчиво производство“, каза Паскал Харди, основател на Agripolis, компанията за градско земеделие, която изпълнява проекта. „Ще използваме качествени продукти, израснали в ритъм с природните цикли, всичко това в сърцето на Париж“, подчерта Харди.

„Био продукцията ще може да бъде закупена от жителите в близост до фермата директно. Освен това няма да използваме никакви пестициди или химикали, така че фермата ще бъде рай за биологичното разнообразие“, каза Харди.

Стопанството ще предлага и характерните за  градското земеделие услуги като образователни турове и тийм билдинг събития. Не на последно място, местните жители ще имат възможността да наемат малки зеленчукови парцели - в специално създадени дървени щайги, за да могат да изпитат удовлетвореността от това сами да отгледат зеленчуците.