7 231 пчелни семейства на 262 собственици са регистрирани на територията на Столичната община

7 231 пчелни семейства на 262 собственици са регистрирани на територията на Столичната община според регистъра на Агенция за безопасност на храните. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която, заедно с еврокомисаря Мария Габриел, участва в отбелязването на деня на пчелата пред Музея на пчелата в столицата.

Тя благодари на Сдружение "Биоград София", по чиято инициатива е открит през 2017 г. Музеят на пчелата. Над 300 деца месечно го посещават и се запознават с живота и значението на пчелите.

Еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че инициативите на сдружението показват колко важно е и в градска среда да се даде по-голяма перспектива за развитието на този сектор. Околната среда, мястото, в което живеем, е наша споделена отговорност и, когато се отнасяме отговорно към пчелите, се отнасяме отговорно и към нас, посочи тя.

Комисарят засегна и темата за иновациите и припомни, че в рамките на програмата "Хоризонт 2020" се финансира проект, свързан със здравето на пчелите.

В отбелязването на деня на пчелата участва и посланикът на Словения Анжей Франгеш, който също посочи значението на пчелите за околната среда.

Пчелари представиха своята продукция, а в музея беше показан прозрачен кошер, в който гостите могат да наблюдават живота на пчелите.

Източник:
dnes.bg