Agri 4.0 или какво предстои в земеделието до 2030 г.?

Около 6000 професии са изчезнали през последните 100 години. Какво значи това за селското стопанство?

Около 600 професии са изчезнали през последните 100 години, сочат данни на Международната организация на труда в ООН. Тази информация обаче не може да изненада по-голямата част от населението, тъй като модерните технологии не само улесняват условията на живот, но и напълно ги променят. Какво обаче значи това за сектор “Селско стопанство”?
 
Топ 7 на аграрните професии на бъдещето
 
Дигитализацията и роботизацията в земеделието е потвърждение, че много повече професии ще изчезнат. Това обаче не означава, че те няма да бъдат заменени с нови, които отговарят на съвременните предизвикателства. 
 
Поглед в бъдещето
 
Фактори, които оформят бъдещите компетенци са най-вече демографски промени. Живеем в уникална епоха, тъй качеството на живот и демографията променят света изключително бързо. Днес работодателите трябва да се справят едновременно с представители на 4-5 поколения в своите предприятия. И това са хора с различни нужди, изисквания и възможности. 
От гледна точка на предлагането на таланти на преден план изплува поколение Y (хилядолетието), което вече е започнало да управлява и изгражда своите екипи, а до 2030 г. те ще съставляват 75% от работната сила.
 
Липса на знания и умения. Периодът за намиране на талантливи хора се увеличава - трябва да прекарате 94 дни, за да намерите добър инженер или изследовател, сочат още данни на организацията.
 
А какво да кажем за високите технологии, защото те причиняват липса на знания и умения, карайки хората да изпитват “цифров” стрес.
 
До 2020 г. технологиите и дигитализацията ще премахнат почти 7,5 милиона различни работни операции. През следващите две години 30% от всички професии ще престанат да съществуват.
 
Еволюцията
 
Старите професии изчезват, а новите, които се раждат, се променят много бързо. 65% от нашите деца ще работят на позиции, които в момента не съществуват, а 30% от бъдещите компетенции все още не са описани.
Най-големите групи компетенции през 2016 г. са: физически труд и основни когнитивни умения (способност за четене, писане, преброяване), но до 2030 г. те ще намаляват поради автоматизация. Отделно професиите, които използват тези умения, ще бъдат роботизирани.
Що се касае до групите от компетенции като познавателна степен на висок порядък (на първо място творчество), социални и емоционални (лидерство, предприемачество, емпатия и междуличностни отношения) и технологични ще излязат на преден план.
 
Бъдещи агропрофесии
 
В бъдеще агроспециалистите ще се нуждаят от системно мислене, напреднали организационни умения и познания по IT и биотехнологии. Земеделските производители ще започнат да мислят като иновативни предприемачи, ще прилагат нови технологични решения, които ще повишат ефективността на техните стопанства, пише аgroportal.ua.
 
С развитието на селското стопанство се обръща повече внимание на въпросите на околната среда. С това производствените технологии постепенно ще бъдат заменени с безопасни за околната среда, а селскостопанската работа и интелигентните системи плавно ще преминат към слънчева и вятърна енергия. В резултат на това ще се появят нови професии. Някои от тях могат да бъдат намерени в Атласа на новите професии.
 

  • Земеделски еколог - специалист по изхвърляне на отпадъци. Той ще отговаря за разработването на методи за рециклиране на последиците от неподходящо земеделие и възстановяване на почвата.
  • Агрономи-генетици - най-търсени в близко бъдеще ще са агрономите, които са специализирани в областта на генната модификация на растенията. Те ще трябва да прилагат постиженията на биотехнологиите на практика.
  • Градски фермер - специалист в подреждането и поддръжката на агро-промишлени ферми на покривите и сградите на небостъргачите на големите градове. 

Източник: Фермер.БГ