Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Над 580 изложители на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

Най-голямото изложение за агробизнес, храни и вино ще отвори врати в Международен панаир Пловдив на 20 февруари, вторник. Международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 ще покажат новостите и тенденциите в земеделието, лозаро-винарската индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Участват 580 изложители от 16 държави, разположени на 40 700 квадратни метра изложбена площ, от които 7 палати. Очакват се над 50 000 посетители да разгледат експозициите на открито и закрито.

Кои са най-иновативните продукти и технологии?

26 компании и 11 научни института участват със свои разработки в осем категории на Конкурса за иновации. 12-членно експертно жури ще определи най-авангардните от 47 заявени продукти и технологии. Част от тях са нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица. Представени са няколко иновативни технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури.

Най-сериозна е конкуренцията в раздела с торове и препарати за растителна защита. Български и чужди компании презентират органични продукти за справяне с вредителите, за подсилване на почвата и увеличаване на добива, застъпени са технологии на база на определени ензими и микроелементи като мед, цинк и други.

В раздела с машини и инвентар се състезават интересни експонати като: междуредов раздробител, GPS и лазерен нивелиращ скрепер, самоходна пръскачка за растителна защита, подбиращ сеносъбирач, косачка робот с безкабелна инсталация, дигитален асистент в земеделието, наръчник от технологични инструкции и други.

В категориите за вино, спиртни напитки и храни има както продукти, така и производствени технологии. Впечатляващи са натурален ликьор от Хинап, вино от изчезнали български сортове, шардоне със златни частици, биодиабетични бисквити, шоколадова халва с ядки и сушени плодове без захар, няколко вида сирене, ензимни технологии за производство на храни, вино и плодови напитки. Носителите на приз за иновация ще станат известни на официалната церемония, която ще се състои на 22 февруари, четвъртък, от 17:00 часа в зала „Пловдив“ на Конгресния център в Международен панаир Пловдив.

Две комисии дегустират вина и спиртни напитки от 6 държави

Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от „Винария 2024“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. В дегустациите участват проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.
На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“.  

„Увеличава се броят на пробите от чужбина. Тази година получихме вина от Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Засилва се конкуренцията с българските вина. По-голямата част от представените проби са на червени вина от стари реколти“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че близо една трета от претендентите за „Златен ритон“ са отлежали червени вина, следвани от младите бели и розетата. „Качеството на предоставените вина е изключително добро и са оценявани с високи оценки от дегустаторите“, заяви инж. Стоянов. Той допълни, че тази година има пенливи български и чуждестранни вина за разлика от предходната.  

13 топ дегустатори оценяват пробите на вина тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. Член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.

Снимка: Пловдивски панаир 

Source:
АГРО ПЛОВДИВ