Български пчелар: По 70 пчелни семейства губя през последните две години

Над 4 тона препарати за растителна защита са конфискувани при опит за нелегален внос на ГКПП „Малко Търново“ миналата година. А от началото на годината досега – 100 кг.

За по-ефективен контрол при вноса на пестициди по външните граници на ЕС, призовават в доклад от специалната Комисия създадена към ЕП.

Евродепутатите настояват и за публичен достъп до проучванията, чрез които се разрешава употребата на определен препарат за растителна защита.

В България се използват само официално регистрирани препарати за растителна защита. Кои са те всеки може да види на интернет страницата на БАБХ. Земеделските производители, които използват пестициди, трябва да имат специални компетенции за употребата им и да представят сертификат за работа с препарати за растителна защита.

Това са правилата, въведени в страната ни, но въпреки тях през последните 3-4 години пчелари алармират за масово измиране на пчелите в резултат на пръскането на земеделски култури със силно отровни пестициди.

Ботьо Ботев е един от най-старите пчелари в региона. Той е председател и основател на Областния пчеларски съюз в Бургас. „По 70 пчелни семейства губя през последните две години, а това е нещо невиждано досега“, с голямо притеснение говори за проблема той.

„Има една генна култура – рапица. Цъфти в жълто, отделя сладък сок – нектар, но и прашец, който е основната храна на пчелите. Той абсорбира отровите, с които пръскат, и те го внасят в кошера. И пчелите умират“, каза Ботьо Ботев. Според него тази химизация води до масова смърт.

„Сега министърът проумя, направил една справка, че за първи път от съществуването на България сме изнесли толкова малко мед. Защо? Защото няма мед… отровиха пчелите“, каза Ботев и изрази убеденост, че причината са пестицидите.

„За да запазят рапицата, не зачитат пчеларството и първи умират пчелите – това е основната причина“, добави той.

Според Ботьо Ботев има и отрови, които не влияят на пчелите, но те са по-скъпи. И арендаторите вместо да пръскат с тези „чисти“ отрови, пръскат с разрешените. 

Евродепутатите призовават Европейската комисия да предложи мерки за защита на уязвимите групи и да сложи край на използването на пестициди на дълги разстояния в близост до училища, детски заведения, игрища, болници, родилни домове.

Комисията следва да започне и епидемиологично проучване относно въздействието на Пестициди и да предложи план за подобряване на процедурата на ЕС по оторизацията им.

В България е въведен строг контрол при регистрацията на продукти за растителна защита, каза началникът на специализирания отдел в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в Бургас инж. Бистра Кисякова. Проблемът с пестицидите не е в употребата им, а в дозата, посочи от своя страна директорът на БАБХ в Бургас д-р Георги Митев. Подкрепяме призива за по ефективен контрол и криминализиране на нелегалния внос на пестициди, каза още Бистра Кисякова

В съюза годишно влизат милиони тонове препарати забранени за употреба. Само за последните 2 години са заловени близо 500 тона нелегално внесени пестициди.

Източник: БНР