Първият в света робот за бране на ягоди

Компания за научни изследвания от Льовен, Белгия предствят напълно автономен робот за бране на ягоди на изложениято Fruit Logistica в Берлин. 

След 5 години разработване на идеята, компанията е първата в света, която предлага подобна иновация. 

Роботът за бране на ягоди се справя по-добре дори от човек. Той се придвижва по ягодите, открива узрелите плодове, бере без да натъртва плодовете и го поставя в щайги. Подобна иновация е създадена в отговор на недостига на работна ръка в сектора и позволява на производителите да повишат качеството на продукцията си - което в крайна сметка е от полза за потребителя.

Демографските и социално-икономическите данни показват, че недостигът на работна ръка в сектора е факт. 
„Благодарение на роботиката имаме толкова много възможности, роботът може да направи много повече, отколкото човек. Предвиждане на реколтата, бране според нуждите на пазара, бране, когато плодовете са напълно узрели, а не когато са на разположение работниците - това са само няколко примера за това, което е възможно от днес за производителите” казва Том Коен, главен изпълнителен директор на технологичната Група. „Потребителите също ще забележат разликата, тъй като ягодите ще бъдат по-свежи и и с по-малко натъртвания.“

Въвеждането на роботи в сектор, в който почти всичко става на ръка е по-скоро революция, отколкото еволюция.

Източник: octinion.com