Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

ОИСР препоръчва агросубсидиите да се разпределят според резултатите

През последното десетилетие хранително-вкусовата система на ЕС се оказа устойчива на кризи и производителността продължи да се увеличава, но този растеж беше по-бавен, отколкото в повечето други страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това сочи проучване на организацията, в което се призовава за справяне с проблема с помощта на по-ориентирана към резултатите Общата селскостопанска политика, пише Euractiv.


Въпреки големите амбиции земеделието да стане по-екологично, напредъкът в ЕС по отношение на устойчивото земеделие е в застой. ОИСР призовава за по-силно обвързване на екстензивните земеделски субсидии на блока с измерими резултати.
В много страни от ЕС биоразнообразието е намаляло, емисиите продължават да се увеличават, а натискът върху водата не е намалял, се казва още в доклада. Според авторите му този „спрял процес“ по отношение на устойчивия растеж съществува въпреки факта, че ЕС показва високи нива на амбиция и инвестира значителни ресурси. Например Зелената сделка на ЕС със своя селскостопански клон, Стратегията „От фермата до вилицата“, както и Стратегията за биоразнообразие поставиха акцент върху опасенията за устойчивост.


Докладът диагностицира „пропаст между политическите амбиции за устойчивост на околната среда и видимите резултати“ и препоръчва редица мерки, за да направят усилията на ЕС по-ефективни.


За ОИСР един от основните лостове, които ЕС има в този контекст, е Общата селскостопанска политика (ОСП). В крайна сметка програмата за земеделски субсидии съставлява около 1/3 от бюджета на блока и е „стратегическа“ за дневния ред на Зелената сделка. За да изпълни тази роля, ОСП се нуждае от фундаментално „преориентиране“, за да я обвърже по-силно с „декларираните приоритети и да се справи с възпиращите фактори“.


На практика това означава, че по-голям дял от парите трябва да бъдат предназначени за „възнаграждение на обществени блага“ като опазване на околната среда и климата.


Понастоящем голяма част от средствата на ОСП отиват за т. нар. директни плащания, които са обвързани с определени основни условия, но обикновено се дават въз основа на земеделската площ на стопанството.


Въпреки че признава, че през последните десетилетия е постигнат „значителен напредък“ в превръщането на субсидиите от ОСП в по-целенасочена степен, докладът констатира, че „най-деформиращите и потенциално най-вредните за околната среда форми на подкрепа“, като директните плащания, все още представляват почти 1/4 от подкрепата за производителите и трябва да бъдат намалени допълнително. От ОИСР искат още фокус върху насърчаването на иновациите в сектора на хранително-вкусовата промишленост. Те са решението, от което се нуждае ЕС, в отговор на растежа на селскостопанската производителност чрез интензификация на земеделието, който е довел  до вредни последици за климата и околната среда.

Снимка: Wikipedia Commons

Source:
ECONBG онлайн медия