Български учен създаде сортове фасул за директна жътва

Четири сорта фасул с изправен храст е създал проф. Димитър Генчев, селекционер в Добруджанския земеделски институт, град Генерал Тошево.
 
Новите сортове са предназначени за механизирано прибиране и директна жътва. Новите сортове са плод на дългогодишните усилия на учения и представляват революционна крачка в производството на протеиновата култура.
 
Създадените от проф. Генчев сортове „Блян“, „Устрем“ и „Скития“ вече може да се сеят по българските полета. Първите два са одобрени, за третия – „Скития“, през 2019 г. се очаква сертификат от Патентното ведомство, уточни селекционерът. За втора година на изпитание е и четвърти сорт фасул от тази генетика. 
 
„Най-трудният момент от отглеждането на фасула е прибирането му, което изисква много ръчен труд и наемане на работна ръка. Затова насочих усилията си в тази посока – първо да създам изправен храст“, разказва селекционерът за работата си. Новите сортове имат много предимства. Храстът е изправен, с разположени на около 20 см чушки, които нямат контакт с почвата. Освен това те притежават една важна характеристика – не се разпукват. Резултатът на полето е очевиден.
 
Демо жътвите в нивите на института показват ефективно прибиране без загуби и разпиляване. 
 
Проф. Генчев работи в областта на селекцията на фасула в продължение на 41 години. Автор е на близо 20 сорта, като последните четири представляват нова, качествено различна селекция. До пенсионирането си оглавява секция „Селекция на бобови култури”. Сега е пенсионер, но продължава работата си и отново е в нивите. 
 
В момента ученият обследва полетата за предстоящата сеитба на ранните протеинови култури – грах, леща и нахут, които предстои да се сеят в периода 10-15 март. Следващата кампания е около 1 май, когато започва да се залага и фасулът.

Според учения бобът е една от най-доходните култури у нас. При неполивни условия могат да се получат средни добиви до 150 кг/дка. Районът на Добруджа е най-подходящ за тази култура и средният добив надхвърля 180 кг/дка. Честотата на годините с метеорологични условия, обуславящи добиви над 200 кг/дка, е 40%, показват анализите на селекционера. 
 
Въпреки всичко у нас няма държавна политика в областта на протеиновите култури. По думите на учения стихийното насочване към фасула или нахута заради европейските директиви и после отказването от тях не е решение. Нужно е прилагане на икономически лостове, за да се стимулира интересът.
 
„Управниците трябва да осъзнаят, че не трябва да се внася фасул от чужбина, а трябва да се подкрепи родното производство и родната селекция“, категоричен е проф. Генчев. 

Източник: Фермер.БГ