Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

ЕС

„Българско бяло саламурено сирене“ е вторият регистриран млечен продукт със защитено наименование за произход

„Българско бяло саламурено сирене“ е признато от Европейската комисия за Защитено наименование за произход, съобщава пресслужбата на МЗХ. Това стана с публикуването на Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 на Комисията за вписване на наименование в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания („Българско бяло саламурено сирене/Bulgarsko byalo salamureno sirene“ (ЗНП)) в Официалния вестник на ЕС, брой L 192 от 31.07.2023 г.

Необходима е подкрепа за фермерите за адаптиране към по-екологосъобразни практики

„За изпълнение на целите на Европейския зелен пакт, основно предизвикателство пред селското стопанство е широкото навлизане на екологосъобразните практики, без това да засегне продоволствената сигурност“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните  Таня Георгиева по време на последното неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе в гр. Стокхолм, Швеция.

Община Павел баня се присъединява към Асоциацията на кметовете в защита на етеричните масла

Статутът на българското розово масло в контекста на предложените от Европейската комисия промени в Регламента за етикетиране, пакетиране и класифициране на продуктите, произведени от етерично-маслени култури беше тема на среща между кмета на френския град Граас Жером Вийо и заместник-кмета на Павел баня Милена Кавръкова. Това съобщават от пресцентъра на Община Павел баня, цитирани от БТА.

Второ издание на наградите на ЕС за биологично производство

След успеха на първото издание на наградите на ЕС за биологично производство е отворена покана  за кандидатстване за второто му издание, съобщиха от ЕК. Своите кандидатури можете да подавате до 14 май 2023 г. Наградите на ЕС за биологично производство отличават различни участници по веригата на биологичната стойност, които са разработили новаторски, устойчив и вдъхновяващ проект, водещ до реална добавена стойност за производството и консумацията на органични храни.

България е на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз

България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като днес бе официално вписан и „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“. Европейската комисия (ЕК) включи българския „Суджук Търновски“/„Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта.  Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Конференция „Да изхраним Европа по време на криза"

На 10 февруари 2023 г. делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира конференцията „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“ в София с международно участие. Господин Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент призова участниците да се включат в обществен дебат, който поставя на дневен ред въпросите как стратегията допринася за изхранването на Европа по време на кризи и как земеделието да стане още по-устойчиво и екологично.

В ЕС вече е разрешено добавянето на насекоми в храните

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС, 30% искат да пробват, предаде БГНЕС.

Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални.

Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават, пише австрийският сайт „ое24”.

Домашни щурци - замразени, изсушени, на прах

Биологичното земеделие в ЕС: десетилетие на растеж

Делът на земеделската земя в ЕС, отделена за биологично земеделие, се е увеличил с повече от 50 процента през периода 2012-2020 г., с годишно увеличение от 5,7 процента. През 2020 г. на 9,1 процента от селскостопанските площи в ЕС са били отглеждани култури по биологичен начин. Като цяло, макар и със значителни различия в държавите членки, органичните ферми са по-големи от конвенционалните и се управляват от по-млади мениджъри. Повтаряйки растежа на производството, продажбите на дребно на органични продукти са се удвоили в ЕС между 2015 г. и 2020 г.

„Троянска луканка“ е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество. Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба. 

Новата обща селскостопанска политика ще отбележи началото си на 1 януари 2023 г.

Одобряването от Европейската комисия на 28-те стратегически плана (по един за всяка държава от ЕС и два за Белгия) бележи началото на новата обща селскостопанска политика, което ще бъде поставено на 1 януари 2023 г.