Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

От фермата до трапезата

МЗХ публикува за обществено обсъждане проект на Национална програма за действие за принос към изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националната програма за действие за принос към изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“ до 2030 г. Стратегическият документ е разработен съвместно с Аграрен институт - Пловдив и е в изпълнение на Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министър Вътев: Трябва да изградим заедно агрохранителна верига с участието на всички производители

Много силно ме впечатли това изложение, което показва пътя от полето до трапезата. Това е истината и това ще бъде новата политика на Министерството на земеделието и храните, защото силата тръгва от долу на горе. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването втория земеделския форум „От фермата до твоята трапезата” в гр. Сандански.

ЕС организира конференция за научните изследвания и иновациите в селското стопанство

Конференцията на Европейския съюз (ЕС) "EU AgriResearch 2023", която се провежда в Брюксел от 31 май до 2 юни т.г., ще предостави полезни насоки и теми за размисъл относно бъдещите приоритетни инвестиции в научни изследвания и иновации, необходими за подкрепа на селското, горското стопанство и селските райони.

Конференция „Да изхраним Европа по време на криза"

На 10 февруари 2023 г. делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира конференцията „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“ в София с международно участие. Господин Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент призова участниците да се включат в обществен дебат, който поставя на дневен ред въпросите как стратегията допринася за изхранването на Европа по време на кризи и как земеделието да стане още по-устойчиво и екологично.

ЕК прие строги ограничения на остатъчните количества пестициди, за да защити опрашителите

На 02.02.2023 г. Европейската комисия прие нови правила, които, след като бъдат приложими, ще намалят максималните нива на остатъци (МДГОВ) на два пестицида в храните. Оценките на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) показват, че двата химикала, принадлежащи към групата на неоникотиноидните пестициди, клотианидин и тиаметоксам, представляват висок риск за пчелите и допринасят за глобалния спад на опрашителите. Поради тази причина употребата им на открито вече беше забранена в ЕС през 2018 г.

EK отпуска 186 милиона € за насърчаване на висококачествени и устойчиви селскостопански хранителни продукти в ЕС

Европейската комисия ще отпусне 185,9 милиона евро през 2023 г. за финансиране на дейности за насърчаване на устойчиви и висококачествени селскостопански хранителни продукти от ЕС - в ЕС и по света. Работната програма за политиката за насърчаване за 2023 г., приета на05.01.2023 г. от Комисията, допринася за реализирането на политическите приоритети на Европейската комисия за 2019-2024 г., по-специално на стратегията "От фермата до трапезата", предаде БТА, цитирайки ЕК. 

ЕК провежда обществена консултация за безопасността на храните

Политиката на ЕС в областта на безопасността на храните включва правила относно материалите, предназначени за контакт с храни (напр. опаковки за храни, кухненски съдове и прибори и оборудване за преработка на храни).

Осми Европейски конгрес на младите фермери ще се проведе през декември

Бъдещето на храните и земеделието е в ръцете на младите фермери в ЕС, които играят решаваща роля в развитието на устойчив селскостопански сектор, който подкрепя грижата за околната среда, действията срещу изменението на климата и интелигентни решения за осигуряване на безопасна и висококачествена храна за европейците. Стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива храна като част от новата Европейска зелена сделка предлага пътя напред за една трансформирана хранителна система от производство към консумация.