Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Първи Пловдивски фестивал на науката – 23-26 ноември

За първи път в Пловдив от 23 до 26 ноември в новооткритата сграда на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в ж.к. Тракия ще се проведе фестивал на науката - мащабно събитие за разбираемо представяне на най-новото в света на науката и технологиите, подобно на всички големи градове по света. Публиката на града на всяка възраст ще открие подходяща тема сред повече от 100 събития в четири дни, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града, страната, както и от специалните гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство.

Официалното откриване ще се състои във фоайето на сградата на 23 ноември от 11:00 до 11:30 ч. с участието на официалните гости от основните партньори на фестивала. Ще има събития на живо и на запис на чуждестранни гости на предишни фестивали на науката в страната, научнопопулярни филми, изложба, демонстрации, експерименти, работилници, научнопопулярни книги, състезания в 2 зали за работилници и 3 зони.

Голяма част от темите се представят за първи път и от водещи и млади пловдивски учени. Сред тях са проф. д-р Виктория Сарафян и д-р Мария Ивановска от МУ Пловдив, доц. д-р Николай Стоянов и доц. д-р Панко Митев от УХТ Пловдив, доц. д р Екатерина Вълчева и доц. д-р Татяна Билева от Аграрен университет – Пловдив, проф. Драгия Иванов, доц. д-р Тодорка Димитрова, д-р Стефан Николов от ПУ Пловдив, д-р Емил Вътов от ЦРСББ, микробиологът д-р Йордан Стефанов, астрономът доц. д-р Камен Козарев, гл. ас. д-р Огнян Тодоров и гл. уредник Кристиян Владов от Регионалния природонаучен музей, и др.

Специално за фестивала в Пловдив пристигат и доц. д-р Весела Евтимова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, доц. д-р Лъчезар Христов от Факултета по химия и фармация в Софийския университет, доц. д-р  Тодор Чобанов от Института по балканистика с център по тракология към БАН и др.

Пловдивският фестивал на науката осъществява от Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерство на образованието, науката и Община Пловдив и ЦРСББ, и със съдействието на академични, корпоративни, международни и медийни партньори.

Запознайте се с Програмата по дни или изберете различна подредба на събитията според вашите предпочитания.

Source:
Фондация "Красива наука"