Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Отбелязваме международния ден на биоразнообразието

Международният ден на биологичното разнообразие се отбелязва от 1995 г. в деня, в който влиза в сила Международната конвенция за биологичното разнообразие.

България притежава едно от най-богатите в Европа и най-съхраненото биологично разнообразие благодарение на  географското си положение, климатични условия и релеф. През май 2020 г. Европейската комисия публикува всеобхватна нова стратегия за биологичното разнообразие до 2030 г., приета в разгара на пандемията от Covid-19. Тя се спира на основните фактори за загубата на биологично разнообразие и определя конкретни стъпки, които трябва да бъдат предприети през 2030 г.

България се нарежда на едно от първите места по биоразнообразие по много причини. И местоположението ни, и икономическото ни развитие назад в годините. Хубаво е, че го имаме това нещо, не ни се налага назад във времето да връщаме процесите. Въпросът е какво ще направим за всичко това, което имаме?!

Това каза в интервю за БНР Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българска фондация “Биоразнообразие“.

Според нея е най-важно хората да разбират смисъла на биоразнообразието. На това, което се крие зад тази сложна дума, всъщност е целият живот, който ни заобикаля във всичките му измерения – от гените, които носим като хора, до екосистемите. Ние самите сме част от биоразнообразието“, посочва още тя.

“Това е живият живот, който живеем и от който сме част. Много сме далеч от мисълта, че това са някакви растения и животни, които се пазят под похлупак с някаква тежка защита. Целият ни живот зависи от биоразнообразието – въздухът, който дишаме, храната, която ядем, всичко това е биоразнообразие и ние сме пряко зависими от него“, казва още тя.

В предаването тя коментира и използването на пестициди от земеделските производители като оставено на личния им избор.

“Не трябва хората да взимат тези решения за използването им, трябва държавите да регулират какво е позволено и какво не“, заявява в предаването Иванова.

Source:
БНР