Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Община Павел баня се присъединява към Асоциацията на кметовете в защита на етеричните масла

Статутът на българското розово масло в контекста на предложените от Европейската комисия промени в Регламента за етикетиране, пакетиране и класифициране на продуктите, произведени от етерично-маслени култури беше тема на среща между кмета на френския град Граас Жером Вийо и заместник-кмета на Павел баня Милена Кавръкова. Това съобщават от пресцентъра на Община Павел баня, цитирани от БТА. Кавръкова потвърди участието на местната администрация в Асоциацията на кметовете на европейските градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла, за което кметът Иса Бесоолу даде заявка през февруари т.г.

Заместник-кметът подчерта значението на розата и лавандулата за региона. Тя посочи, че на територията на Община Павел баня има над 12 000 декара насаждения с роза и лавандула, десетки производители и преработватели на тези култури, 13 розоварни. Според Кавръкова от администрацията са длъжни да направят всичко възможно, за да защитят местния поминък. 

Жером Вийо подчерта, че е важно Европейският парламент и Европейската комисия да чуят гласа на местните власти, тъй като именно те представляват земеделското стопанство и индустрията на местно ниво, посочват от общинския пресцентър. Той посочи още, че към новата Асоциация се присъединяват и кметове на градове в Румъния и Италия. Двамата са единодушни, че опазването на етерично-маслените култури и произвежданите от тях продукти трябва да продължи да бъде обща кауза, за да се чуе гласът на местната власт. 

Френският кмет получи като подарък новия двуезичен туристически каталог на Община Павел баня, както и покана да посети общината отново, а заместник-кметът го запозна с възможностите за балнеолечение и спа туризъм, които Павел баня предлага целогодишно. 

На двудневен международен форум в Казанлък представители на Министерството на земеделието, евродепутати, кметовете на френския град Граас и на Казанлък, както и лидери в сектора на парфюмерийната индустрия обсъдиха предизвикателствата пред сектора и потенциалното въздействие на новото законодателство на ЕС. Сред темите на конференцията бяха предстоящите промени в регламентите, свързани със "зеления" преход и как те ще се отразят на сектора.

Source:
Ралица Стефанова, БТА