Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози. Това коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата.
България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в световен мащаб, благодарение на труда на своите земеделци, допълни Джиков.
Заместник-министърът посочи, че в сектора са регистрирани близо 3000 земеделски стопани, които всяка година в кампанията по прибирането на розов цвят и лавандула осигуряват сезонна заетост на около 30 хиляди берачи. „Надявам се реколтата да е добра и да надмине реализираните през миналата година 8,6 млн. тона розов цвят”, коментира още Джиков.
Аграрният заместник-министър обсъди с кмета Галина Стоянова позицията на България във връзка с европейския регламент, който засяга и производството на етерични масла. Тодор Джиков заяви, че Министерството на земеделието категорично подкрепя българските розопроизводители и преработватели и е предприело всички необходими стъпки, за да защити продукта, който е символ на България.
С представяне на ритуала “Розобер” в розовите градини край Казанлък започна последният ден от програмата на юбилейния 120-и Празник на розата, предаде БТА.
Розите се берат рано сутрин, преди да е изгряло слънцето. Беритбата трябва да приключи до 9:00 часа, защото концентрацията на етерично масло в розовия цвят е най-голяма от 4:00 до 8:00 сутринта, когато се задържа благодатната роса.
В розовата градина се пеят песни, а момите се надпреварват коя ще набере повече розов цвят. След като розоберът приключи, стопанинът идва да го събере и да им плати. Цветът се тегли, а девойката, която е набрала най-много, се превръща в най-личната розоберачка и повежда кръшно хоро, което се извива още на полето.
Непосредствено след розобера започва розоваренето. Казаните се зареждат с пресния розов цвят и вода. Розата трябва да е хубаво разцъфнала, за да се извлече максималното количество от етеричното масло. За да се добие един килограм розово масло, са необходими от три до три и половина тона розов цвят. Първият розов дестилат е добре познатата розова вода. Тя преминава през втора преварка и едва тогава се отделя гъстото розово масло.