Статистика
Емисии на пaрникови газове
На производството на храни се дължи над една четвърт (26%) от глобалните емисии на парникови газове.
Храни
13,7 млрд. тона CO2 екв.
13,7 млрд. тона CO2 екв.
Не от храни
38,7 млрд. тона CO2 екв.
38,7 млрд. тона CO2 екв.
Използване на земя
Половината от обитаемата земя на планетата – онази, която не е заледена или пустинна - се използва за земеделие.
Селско стопанство
51 млн. км2
51 млн. км2
Гори, урбанизирана територия, прясна вода
51 млн. км2
51 млн. км2
Използване на прясна вода
70% от използваната прясна вода в света отива за нуждите на селското стопанство.
Селско стопанство
70%
70%
Индустрия(19%)
Домакинства(11%)
Домакинства(11%)
Еутрофикация
78% от глобалната еутрофикация – замърсяването на водите с прекомерно количество хранителни вещества - на океаните и сладководните водни басейни е предизвикана от селското стопанство.
Селско стопанство
78% от общата еутрофикация
78% от общата еутрофикация
Други източници
22%
22%
Биоразнообразие на бозайници
96% от световната биомаса от бозайници (като изключим хората) се формира от животновъдството. Това означава, че броят на отглежданите животни надвишава този на дивите в съотношение 15 към 1. Диви животни (4%)
Животновъдство
96% от биомасата (без хората)
96% от биомасата (без хората)
Биоразнообразие на птици
71% от световната биомаса от птици се формира от птицевъдството. Това означава, че броят на отглежданите птици надвишава този на дивите в съотношение 3 към 1.
Птицевъдство
71% от биомасата
71% от биомасата
Диви птици
29% от биомасата
29% от биомасата
Източници на данни: Poore & Nemecek (2018); ФАО към ООН; AQUASTAT към ООН; Bar-On и съавтори (2018).
Автор на диаграмата: Hannah Ritchie
Автор на диаграмата: Hannah Ritchie
Source:
https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food