По инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН Световния ден на храната е учреден, за да бъдат обсъждани глобално темите като изхранването, земеделието, недохранването.
Осигуряването на безопасни, хранителни и устойчиви храни и намаляване на хранителни отпадъци са сред специфичните цели, които си поставя Общата селскостопанска политика.
И тук на помощ идва науката - Учени от Аграрен университет Пловдив, Тракийски университет Стара Загора , Университет по хранителни технологии Пловдив, Софийски университет св. Климент Охридски, Селскостопанска Академия и БАН се обединиха и работят в Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“. Те разработват разнообразни методи с практическа приложимост за оценка на произхода на храни, определяне и разграничаване на вложените суровини, наличие на специфични алергени и патогени и оценка на биодостъпност на хранителните компоненти. Те изследват различни полезни микроорганизми, получени от традиционни ферментирали храни или от природни източници, както и свойствана на натурални биологично активни съставки за разработване на модел на хранителни продукти, които имат характерен вкус, подобрена функционалност и полезни за здравето свойства.