Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Днес отбелязваме Световния ден на храната

По инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН Световния ден на храната е учреден, за да бъдат обсъждани глобално темите като изхранването, земеделието, недохранването.

Осигуряването на безопасни, хранителни и устойчиви храни и намаляване на хранителни отпадъци са сред специфичните цели, които си поставя Общата селскостопанска политика.

И тук на помощ идва науката - Учени от Аграрен университет Пловдив, Тракийски университет Стара Загора , Университет по хранителни технологии Пловдив, Софийски университет св. Климент Охридски, Селскостопанска Академия и БАН се обединиха и работят в Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“. Те разработват разнообразни методи с практическа приложимост за оценка на произхода на храни, определяне и разграничаване на вложените суровини, наличие на специфични алергени и патогени и оценка на биодостъпност на хранителните компоненти. Те изследват различни полезни микроорганизми, получени от традиционни ферментирали храни или от природни източници, както и свойствана на натурални биологично активни съставки за разработване на модел на хранителни продукти, които имат характерен вкус, подобрена функционалност и полезни за здравето свойства.