Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Конкурсът „Арт-циклиране“ излъчи своите победители

Арт-циклиране означава да превърнеш боклука в изкуство. Това показаха повече от 50 произведения от цялата страна, участвали в конкурса, които са вдъхнали нов живот на излезли от употреба предмети от фермата или селския двор. 

Журито оцени творбите по два основни критерия – съответствие със зададеното условие за използваните материали и оригиналност на произведението. Членовете на журито работиха независимо един от друг без да знаят крайния резултат. Съревнованието се оказа оспорвано. Две от работите получиха равни точки и така победителите в конкурса са двама:

Самуел Папаро и Благой Котев, село Илинденци с произведението „Музикална пътека от рециклирани материали“ и  Камен Димитров, Добрич с произведението „Влак на Плодородието“.

Самуел Папаро и Благой Котев получават и наградата „Любимец на публиката“ с 254 гласа от близо 3000 гласували. 
Музикалната пътека е изработена от естествени материали от местоположението на фермата - бамбукови пръчки, мрамор, дърво, метална рамка.

Локомотивът е направен от стар блок на трактор, хидравлична помпа, зъбни колела, гаечни ключове (мотовилки), стар въздушен филтър от състезателен автомобил. Кормилната уредба е от стар струг. Вагонът е от стар метален палет, който е свързан с локомотива чрез пружини. Зеленчуците са от нашата градина, за която се грижи цялото семейство.

Второ място заема Иван Мавродиев,  Благоевград с произведението му „Сандък за любовни билки“

Сандъкът е изработен от стара каса от малък дървен прозорец, пенсионирани ВиК части, дръжки от стари куфари, основа от плафон, непотребна решетка, планки, трупчета, винтове и други бурмички.

Третото място е за Весела Желязкова, Тополовград с произведението й  „Мивка за баня“.

Мивката е изработена от стар меден леген,каменна плоча,крака от стара шевна машина.
Победителите ще бъдат наградени на официална церемония по откриването на изложбата с избрани снимки на творби, участвали в конкурса „Арт-циклиране“, която можете да следите на живо на фейсбук страницата на информационна инициатива „Обща селскостопанска политика: Говори науката“.

Наградените произведения ще бъдат изложени в публични пространства в селски райони в България.
Изложбата със снимки на творбите можете да посетите на 24 и 25 август от 14:00-18:00 ч. в „PORT A“, ул. „Триадица“ № 5, град София.

Организатор на конкурса е информационна инициатива „Обща селскостопанска политика: Говори науката“, изпълнявана от Агенция Стратегма ООД с подкрепата на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.