Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Инициативата "ОСП:Говори науката“ на първото издание на Академия „Иновации в агробизнеса"

Инициативата "ОСП:Говори науката“  беше гост на първото издание на Академия „Иновации в агробизнеса“ , организирана от Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Академията беше открита от Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който посочи, че иновациите в агросектора, включително автоматизацията и дигитализацията, ще ускорят  растежа на българското производство в условията на силно конкурентна среда. Той сподели, че в България имаме изключително добър научен потенциал в лицето на Българска академия на науките, Селскостопанска академия и университетите, но са необходими още много усилия за осигуряване на връзка между науката и земеделските производители.  

В Академията бяха представиха нови продукти и постижения, които показват как науката, технологиите и бизнесът променят бъдещето на агросектора, кръговата икономика и производството на храни - робот, който плеви земеделските култури и е подходящ за биостопанствата, система за използването на окси-водороден газ с цел увеличаване на добивите в растениевъдството, софтуерни услуги, IoT решения за агробизнеса и иновативни храни.

На щанда на Инициативата "ОСП:Говори науката“ участниците и гостите в академията имаха възможност да се запознаят със свободна дигитална библиотека FarmLab, която съдържа текстови, аудио и видео материали по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони. Представени бяха добри европейски примери за иновации в селското стопанство и Агро подкаста "Какво прави науката за фермера?", с гости утвърдени специалисти, изследователи и учени, практици.