Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

ФАО представи данни за заетостта в хранително-вкусовата промишленост

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) пусна пет нови индикатора и преработи наличните данни на своя портал ФАОСТАТ (FAOSTAT) - световен ресурс за тези, които се интересуват от факти за селскостопанските храни и поминъка в селските райони, съобщи ФАО на официалната си страница.

Разширеният домейн на данни вече предоставя на национално, регионално и глобално ниво информация за 23 показателя, вариращи от заетост в хранително-вкусовата промишленост, статус в заетостта, отдели на селското стопанство и отработени часове на хората, заети в селското, горското и риболовното стопанство и в селските райони, по пол и възраст, когато е възможно. Ключовите показатели се отнасят до земеделската и неземеделската заетост в системите за хранително-вкусовата промишленост и разбиват данните по възрастови групи, пол и сектори на селското стопанство, включително горско стопанство и дърводобив, риболов и аквакултури, както и лов и растениевъдство и животновъдство.

"Разширеният ФАОСТАТ отговаря на критичната необходимост от подобряване на наличността на данни за заетостта, за да информира трансформацията на системите за селскостопански храни. Той предлага по-добра картина за това колко хора работят в хранително-вкусовата промишленост по света и подчертава ключовата им роля за изхранването на планетата", каза Хосе Росеро Монкайо, главен статистик и директор на Статистическия отдел на ФАО.

Обновеният ФАОСТАТ дава полезна информация за най-големия сектор на труда в света, в който работят близо 1,3 милиарда души, или 39,2 процента от световната работна сила. Той също така поставя началото на по-подробно наблюдение на тенденциите на местно ниво в бъдеще.

Някои изводи

Световният дял на заетостта в хранително-вкусовите системи е намалял значително от 52,2 процента през 2000 г. на 39,2 процента през 2021 г., което показва голямо изместване към други сектори през последните две десетилетия.

Африка води с 64,5 процента заетост в хранително-вкусовите системи, което подчертава силната зависимост от тях. Следва Азия с 41,5 процента, което отразява както аграрните икономики, така и нарастващата индустриализация. Северна и Южна Америка имат дял от 22,4 процента в общата заетост, следвани от Океания с 18,7 процента и Европа с 14,7 процента, което показва по-диверсифицирани икономики с по-малка зависимост от заетостта в хранително-вкусовите системи.

Азия регистрира най-голям брой хора - 830 милиона души, работещи в хранително-вкусови системи, като Китай и Индия представляват близо 60 процента от тази заетост. Следва Африка с около 300 милиона души. Двата континента заедно представляват 88 процента от глобалната заетост в хранително-вкусовите системи.

В световен мащаб селскостопанският сектор съставлява 67,5 процента от заетостта в хранително-вкусовата система, въпреки че регионалните различия са значителни. В Северна и Южна Америка, Европа и Океания голяма част от заетостта в хранително-вкусовата промишленост е съсредоточена върху дейности извън земеделските стопанства като преработка на храни, услуги, търговия, транспорт и селскостопанско производство на нехранителни продукти. За разлика от това, Африка и Азия разчитат предимно на селското стопанство за работни места в хранително-вкусовата промишленост. Заетостта в селското стопанство в хранително-вкусовата промишленост варира от 74,4 процента в Африка до едва 34,8 процента в Европа.

Заетостта извън селското стопанство в хранително-вкусовите системи остава стабилна на около 13 процента от общата заетост в световен мащаб през последните две десетилетия, като Африка е единственият регион, който отбелязва растеж в този сектор. През 2021 г. заетостта в хранително-вкусовите системи извън селското стопанство достигна 16,5 процента в Африка, следвана от Америка с 12,8 процента, Азия с 12,4 процента, Океания с 11,9 процента и Европа с най-нисък дял от 9,6 процента.

Source:
БТА