Co-funded by the European Union.
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
pic

Отбелязваме Европейската седмица за намаляване на отпадъците с тема „Хранителни отпадъци“

И тази година седмицата 16 – 24 ноември е посветена на инициативи за повишаване на знанията на младите хора за правилното управление на отпадъците, които регионалните поделения на МОСВ провеждат с деца, ученици и студенти в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Водещата тема на кампанията през 2024 г. е „Хранителни отпадъци“ (Food waste).

За хранителни отпадъци се считат всички храни (включително напитки) и свързаните с тях негодни за консумация части, които са отстранени от веригата за доставка на храни за хората в следните сектори: производство на хранителни продукти, търговия на дребно с хранителни стоки, хранителни услуги и домакинства.  

Всяка година държавите от Европейския съюз произвеждат над 59,2 милиона тона хранителни отпадъци, което представлява 132 кг на жител. Проблемът, пред който страните членки на Европейския съюз сме изправени, има както икономически, така и екологични въздействия. Хранителните отпадъци в Европа сe оценяват на стойност от 132 млрд. евро. Хранителните отпадъци влияят върху емисиите на парникови газове, използването на обработваема земя, биоразнообразието, водните ресурси, консумацията на енергия. 

В световен мащаб една трета от цялата храна, произведена за човешка консумация, се разхищава. По данни на Програмата на ООН за околна среда (ЮНЕП), през 2019 г. са били произведени около 931 млн. тона хранителни отпадъци, което представлява 17% от общото производство на храни в света. Но в кой момент тази храна се превръща в отпадък? По-голямата част от хранителните отпадъци се генерират в домакинствата (повече от половината от произведените хранителни отпадъци), в заведенията за обществено хранене (ресторанти, кетъринг) и в търговията на дребно (супермаркети, магазини). 

Европейската седмица за намаляване на отпадъците насърчава за участие общините, училищата, неправителствените и бизнес организациите, като увлича хората в инициативи и практически дейности за намаляване, разделно събиране, предотвратяване на изхвърлянето на хранителни отпадъци. 

Повече информация можете да намерите на официалния сайт на кампанията: https://ewwr.eu/thematic_focus/2024-food-waste/

Source:
МОСВ