Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

храна

Отбелязваме Европейската седмица за намаляване на отпадъците с тема „Хранителни отпадъци“

И тази година седмицата 16 – 24 ноември е посветена на инициативи за повишаване на знанията на младите хора за правилното управление на отпадъците, които регионалните поделения на МОСВ провеждат с деца, ученици и студенти в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Водещата тема на кампанията през 2024 г. е „Хранителни отпадъци“ (Food waste).

Асоциацията на Българските Но-Тилъри организира обучение по регенеративно земеделие

„Асоциацията на Българските Но-Тилъри (АБНТ)“ организира двудневно обучение през месец март в рамките на проект Революцията на Регенеративното Земеделие.

АБНТ  бе избрана за партньор от Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) сред общо шест кандидатури от България, за да помогне в трансформацията на български земеделци и стопанства към регенеративно земеделие. 

В ЕС вече е разрешено добавянето на насекоми в храните

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС, 30% искат да пробват, предаде БГНЕС.

Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални.

Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават, пише австрийският сайт „ое24”.

Домашни щурци - замразени, изсушени, на прах

Биологичното земеделие в ЕС: десетилетие на растеж

Делът на земеделската земя в ЕС, отделена за биологично земеделие, се е увеличил с повече от 50 процента през периода 2012-2020 г., с годишно увеличение от 5,7 процента. През 2020 г. на 9,1 процента от селскостопанските площи в ЕС са били отглеждани култури по биологичен начин. Като цяло, макар и със значителни различия в държавите членки, органичните ферми са по-големи от конвенционалните и се управляват от по-млади мениджъри. Повтаряйки растежа на производството, продажбите на дребно на органични продукти са се удвоили в ЕС между 2015 г. и 2020 г.