Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

От фермата до трапезата

ЕК прие строги ограничения на остатъчните количества пестициди, за да защити опрашителите

На 02.02.2023 г. Европейската комисия прие нови правила, които, след като бъдат приложими, ще намалят максималните нива на остатъци (МДГОВ) на два пестицида в храните. Оценките на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) показват, че двата химикала, принадлежащи към групата на неоникотиноидните пестициди, клотианидин и тиаметоксам, представляват висок риск за пчелите и допринасят за глобалния спад на опрашителите. Поради тази причина употребата им на открито вече беше забранена в ЕС през 2018 г.

EK отпуска 186 милиона € за насърчаване на висококачествени и устойчиви селскостопански хранителни продукти в ЕС

Европейската комисия ще отпусне 185,9 милиона евро през 2023 г. за финансиране на дейности за насърчаване на устойчиви и висококачествени селскостопански хранителни продукти от ЕС - в ЕС и по света. Работната програма за политиката за насърчаване за 2023 г., приета на05.01.2023 г. от Комисията, допринася за реализирането на политическите приоритети на Европейската комисия за 2019-2024 г., по-специално на стратегията "От фермата до трапезата", предаде БТА, цитирайки ЕК. 

ЕК провежда обществена консултация за безопасността на храните

Политиката на ЕС в областта на безопасността на храните включва правила относно материалите, предназначени за контакт с храни (напр. опаковки за храни, кухненски съдове и прибори и оборудване за преработка на храни).

Осми Европейски конгрес на младите фермери ще се проведе през декември

Бъдещето на храните и земеделието е в ръцете на младите фермери в ЕС, които играят решаваща роля в развитието на устойчив селскостопански сектор, който подкрепя грижата за околната среда, действията срещу изменението на климата и интелигентни решения за осигуряване на безопасна и висококачествена храна за европейците. Стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива храна като част от новата Европейска зелена сделка предлага пътя напред за една трансформирана хранителна система от производство към консумация.