Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.

Стратегическии план за развитие на земеделието и селските райони

Министър Гечев: Новият Стратегически план е по-сложен и по-зелен

Надявам се с новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) фермерите да получат европейската подкрепа, която им е нужна, за модерно и конкурентоспособно земеделие. Това каза министър Явор Гечев на среща със земеделски производители за представяне на СПРЗСР 2023-2027, организирана от Български фермерски съюз в Бургас. 

Одобрени са стратегическите планове на Естония и Латвия

Балтийските страни Естония и Латвия станаха поредните с одобрени стратегически планове за развитие на земеделието до 2027 година, съобщава Ag-Press.eu. За одобрените планове на двете страни се предвижда бюджет от общо 3,8 млрд. евро, в това число 1,1 млрд. евро за еко схеми и екологични цели и88 млн. евро за млади фермери, предаде сайта nivabg.com.

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на България бе изпратен официално на ЕК

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. бе изпратен официално на Европейската комисия снощи, съобщиха от Министерство на земеделието. Това се случи след като от Комисията дадоха „зелена светлина“ на представения от екипа на Министерството на земеделието документ за последна предварителна оценка в началото на миналата седмица.

ЕК одобри Стратегическия план на Унгария

Днес (7 ноември) Европейската комисия одобри стратегическия план за Обща селскостопанска политика (ОСП) за Унгария. Унгарският план ще получи 8,4 милиарда евро от бюджета на ЕС, включително 2 милиарда евро, предназначени за екологични и климатични цели и екологични инициативи в земеделието, както и 186 милиона евро за млади фермери, съобщават от ЕК.

Министерството на земеделието публикува актуален проект на Стратегическия план

Министерството на земеделието публикува Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, предоставен на Европейската комисия за последна предварителна оценка, предаде пресслужбата на МЗм.

Документът може да бъде намерен на официалната страница на институцията.

EK одобри стратегическите планове за Общата селскостопанска политика на Хърватия, Словения и Швеция

Европейската комисия съобщи, че е одобрила стратегическите планове за Обща селскостопанска политика (ОСП) на Хърватия, Словения и Швеция. ОСП ще се възползва от 270 милиарда евро финансиране за периода 2023-27 г. Трите нови одобрени плана, възлизат на близо 9 милиарда евро, включително 2,7 милиарда евро, предназначени за екологични и климатични цели и екосхеми, и 227 милиона евро за млади фермери. И трите плана имат силно екологично измерение.

Министерството на земеделието работи за завършване на Стратегическия план в рамките на месец октомври

Министерството на земеделието работи за завършване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) в рамките на месец октомври и неговото прилагане да започне в срок 2023 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на заседание на Тематичната работна група посветена на плана, предаде БТА. В дискусията участваха браншови организации и експерти от Министерството на земеделието (МЗм), които представиха напредъка на работата по документа. 

Отлагат представянето на актуализирани интервенции в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони

Министерство на земеделието отмени насроченото за 4 октомври провеждане на двадесет и третото заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за период 2023 – 2027, съобщиха от Националната селска мрежа.